Vaksiner og COVID-19

La meg meg en gang si at jeg er klar over at det ikke finnes noen vaksine vi skulle tatt for å unngå korona-pandemien. Men situasjonen nå er et glimrende eksempel på hva vaksinemotstand vil kunne medføre i fremtiden.

Vaksiner er på alle måter den mest naturlige måten man trygt kan bygge immunitet mot smittsomme sykdommer forårsaket av bakterier og virus. Dessverre er det en voksende frykt for at vaksiner ikke er bra for oss.

Brorparten av denne frykten stammer fra en studie publisert av den avskiltede legen Andrew Wakefield i 1998 som senere har blitt trukket tilbake. Wakefield hevdet av MMR-vaksinen forårsaket autisme hos en del barn som fikk denne vaksinen, noe nyere forskning utallige ganger har motbevist.

Bivirkningene av vaksiner – Hvor høy er risikoen?

På samme måte som vi nå har en pandemi med COVID-19 vil også meslinger i fremtiden kunne utgjøre en stor trussel. Verdens helseorganisasjon har uttalt at vaksinemotstand er en av verdens ti største helsetrusler i 2019. For sykdommer som meslinger, kusma og røde hunder kan dessverre i en fremtid med lavere vaksinasjonsgrad igjen bli en stor bidragsyter til tidlig død.

Å være mot vaksiner er ekstremt ulogisk for risikoen ved ikke å ta vaksiner er mange ganger større en risikoen ved å ta dem. Det er noen som er allergisk mot vaksiner og andre som av ulike grunner som immunsvikt som ikke kan ta visse vaksiner. For denne gruppen er det ekstremt viktig at flest mulig andre faktisk tar vaksiner og på den måten bidrar til flokkimmunitet.

De som frykter vaksiner burde tenke seg godt om og prøve å sette seg inn i ordentlig fagstoff om vaksiner! Ja noen får alvorlige bivirkninger av visse vaksiner, men det er et fåtall. For majoriteten av befolkningen vil det å få en vaksine senke faren for å dø av alvorlige infeksjoner.

Videre vil en lavere vaksinasjonsgrad medføre mer antibiotikaresistens som en følge av behandling av antibiotikabehandling av infeksjoner som kunne vært unngått ved vaksinering. Når vi vet at flere og flere typer antibiotika mister effekten som følge av overforbruk er det et paradoks at flere og flere velger å ikke vaksinere sine barn.

Hvem ønsker egentlig at barnet skal dø av meslinger? — Ingen!

Vaksiner er ikke masse unaturlige kjemikalier som er skadelige for kroppen. Greit at de i ulik grad er toksiske, men det er egentlig alt mulig. Ta f.eks. formaldehyd, et kjent karisinogen som flere vaksiner inneholder som et konserveringsmiddel. Kroppen produserer selv omlag 500 mg formaldehyd daglig for DNA-syntese og i blodet vårt er det naturlig omlag 200 ganger mer formaldehyd en i en vaksinedose. Poenget mitt er at selv om noen vaksiner inneholder stoffer som ja i visse mengder er ekstremt farlige, betyr ikke det at en vaksine som inneholder dette stoffet er farlig.

Av grafen under ser man at det er en klar korrelasjon mellom økningen i autismediagnoser og økningen i salget av organisk mat, men det betyr ikke at denne korrelasjonen er kausal, altså at det er det økte konsumet av organisk mat som har forårsaket økningen av autisme.

KILDE: Lecture 1: Science Based Medicine vs.Evidence Based Medicine

Det samme gjelder også vaksiner. For selv om vi ser en korrelasjon mellom vaksinasjonsgrad og autisme betyr ikke det at det er noen sammenheng. Det er vel heller ingen som mener at den økte mengden pirater i verden er årsaken til autisme!

For å oppsummere finnes det ikke noe forskning som tyder på at det er en sammenheng mellom vaksiner og autisme. Det er dessuten mye høyere risiko forbundet med å ikke vaksineres en med å vaksineres.

Vær derfor smart å ta de anbefalte vaksinene og for all del la ditt barn vaksineres! For ellers kan følgene være at sykdommer som tidligere har tatt mange liv igjen komme tilbake og det er vell ingen som ønsker liknende situasjoner som vi nå ser med COVID-19.

For videre lesning:

Toxic myths about vaccines – Science-Based Medicine

Tre vanlige påstander om vaksiner – NRK

Vaksineskepsis – Wikipedia

WHO: Vaksinemotstand en av verdens største helsetrusler – Verdens Gang

Myter om vaksiner – Vaksine.no


Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Om autismepodden

Autismepodden er Norges første podcast om autisme. Vårt mål er å formidle faglig korrekt informasjon uten å miste autistenes stemme – For hvem er vel egentlig de virkelige autismeekspertene?

Kategorier

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettstedet aksepterer du dette.  Les mer

Du er offline. Koble til internett for å laste nytt innhold!