Anmeldelse av: Autisme og aldring i et utviklingsperspektiv

Autisme og aldring i et utviklingsperspektiv: hva vet vi om voksne og eldre med en autismespekterdiagnose?
Forfatter:
Published: 2018
ISBN: 9788245023121
Page Count: 404
Dewey: 618.97685882
Forlagets omtale: Autismespekterdiagnoser eller -tilstander (ASD) regnes som livslange. De som arbeider innenfor psykisk helsevern for voksne, i eldreomsorgen, i hjemmesykepleien eller på ulike institusjoner, vil sannsynligvis komme i kontakt med eldre personer med en oftest udiagnostisert, autistisk tilstand. Den utstrakte forskningen på ASD gjennom de siste tiårene har imidlertid i stor grad vært rettet mot barn og ungdom. Dermed er det et stort behov for kunnskap om eldre personer med ASD, med særlig fokus…

I boka Autisme og aldring i et utviklingsperspektiv tar forfatteren Nils Kaland for seg et til nå lite omtalt område innen autisme, nemlig aldring. For selv om autisme er en livslang tilstand omhandler brorparten av forskning og litteratur som publiseres barn og ungdom. Det er dermed stor mangel på god litteratur som nettopp tar for seg autismen i et livslangt utviklingsperspektiv, noe Kaland her tar et grep for å løse.

Boken tar for seg hele livsløpet, men fokuserer spesielt på voksne og eldre. Kaland går systematisk gjennom ulike sider ved autisme hos voksne og eldre personer som komorbide psykiske og somatiske tilstander, selvmordsrate, tilretteleggingsbehov, mulige problemer i møte med eldreomsorgen, det manglende tilbudet til voksne og eldre autister og mye mer.

Selv om boken i hovedsak er ment og skrevet for fagfolk, er det for meg hevet over en hver tvil at boken også vil være nyttig for autister selv, pårørende og nærpersoner.

Boken er spesielt nyttig lesning for fagpersoner i kommune- og spesialisthelsetjenesten som møter voksne og eldre autister i sitt arbeid da det dessverre er lite god kunnskap om temaet blant tjenesteytere.

Jeg vil spesielt trekke frem nytten ansatte i tjenester rettet mot eldre vil ha av boken, uavhengig av om en jobber på sykehjem, i hjemmesykepleien, hjemmetjenesten, eller med eldre pasienter generelt og på sykehus.

Boka anbefales på det sterkeste!

the gravatar profile photo

Anmeldt av Sondre Bogen-Straume


Oppdag mer fra Autismepodden

Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.


Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Om autismepodden

Autismepodden er Norges første podcast om autisme. Vårt mål er å formidle faglig korrekt informasjon uten å miste autistenes stemme – For hvem er vel egentlig de virkelige autismeekspertene?

Kategorier

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettstedet aksepterer du dette.  Les mer

Du er offline. Koble til internett for å laste nytt innhold!