Innvilget ufør

Fra den 1. desember 2019 har jeg fått innvilget uføretrygd med uføregrad på 100% og ung ufør tillegg. Jeg var ute å kjørte når jeg fikk melding fra NAV om at de hadde sendt meg et digitalt brev. Umiddelbart måtte jeg stoppe og fryktet det verste, men for en gangs skyld ble jeg positivt overrasket.

Den siste tiden har vi alle gjennom media fått se hvordan NAV, domstolene og ulike regjeringer arrogant har hevet seg over EØS-regelverket, noe som har medført utallige justismord. Vi kan alle være enige om at NAV som det er i dag ikke fungerer etter hensikten og at det har utviklet seg til et byråkratisk monster der all medmenneskelighet kalkulert har blitt fjernet gjennom skjemavelde, firkantede regler og lite kontakt mellom NAV og brukerne.

Vi må legge ned NAV slik vi kjenner det i dag og bygge opp et nytt, mer medmenneskelig og mennesketilpasset system hvor avgjørelser tas nærmere brukerne og målet er mennesker, ikke systemer.

Jeg var heldig. For min kontakt med NAV Larvik har vært utelukkende positivt. To måneder etter jeg sendte inn søknaden om ufør var den innvilget, noe som må være rekord-kort behandlingstid! Men før jeg flyttet til Larvik bodde jeg i Tønsberg fra 2015 til 2019. Mens jeg bodde i Tønsberg sendte jeg også inn en søknad om uføretrygd, men når jeg flyttet til Larvik viste det seg at den søknaden aldri hadde blitt registrert. De sa i Tønsberg at avgjørelsen i saken ventet på at jeg skulle arbeidsevnevurderes, men det ble aldri noe av. Videre ba jeg NAV Tønsberg om å innhente spesialisterklæring fra Glenne autismesenter, men det nektet de å gjøre med begrunnelsen at det bestemte de og det holdt med legeerklæring fra fastlegen.

Som sagt viste det seg at den første søknaden jeg leverte på en eller annen måte ble fjernet (eller noe slikt) for når NAV Larvik sjekket “mappa mi” var det ikke registrert noen søknad. Hvordan dette har skjedd aner jeg ikke, men en tidligere overlege jeg hadde på Glenne oppfordret meg på det sterkeste til å melde flytting til en annen kommune i Vestfold da “NAV Tønsberg er det vanskeligste stedet i fylket å få innvilget ufør ved Asperger”. I retrospekt burde jeg nok gjort som han sa, å om ikke fysisk flytte, hver fall endre folkeregistrert adresse.

Dette innlegget var tiltenkt som både kritikk og skryt av NAV, for selv om det viser seg å være mye elendighet i NAV-systemet er det også engasjerte og forståelsesfulle mennesker som jobber der. Hvordan de orker kan jeg ikke i min villeste fantasi fatte, men takk og pris for at de gjør.

Styreleder, kursarrangør og likeperson for Autismeforeningen i Norge Vestfold lokallag, Produsent og host for Autismepodden og Leder av Foreningen Talerør.
Jobber for et varmere samfunn der alle uavhengig av legning, kjønn, funksjonsnivå, rase m.m. har like muligheter. Har organisasjons- og ledererfaring fra frivillige, interessepolitiske organisasjoner og politisk parti. Holder kurs samt driver podcast og blogg om autismespekterforstyrrelser. Er aktiv brukerrepresentant og har erfaring fra diverse samarbeid med spesialisthelsetjenesten. Vært folkevalgt til Råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne i Tønsberg kommune.
Stiftet i 2019 Foreningen Talerør da jeg opplever at det er flere grupper i samfunnet som ikke har en stemme. Foreningen Talerør er "den inkluderende foreningen" som skal være et talerør for alle grupper - også de som i dag ikke har en interesseorganisasjon som fremmer sin sak.


Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Om autismepodden

Autismepodden er Norges første og eneste podcast om autisme. Vårt mål er å formidle faglig korrekt informasjon uten å miste autistenes stemme – For hvem er vel egentlig de virkelige autismeekspertene?

Mer om podcastens produsent finnes her!

Kategorier

Abonner på nettstedet via e-post

Oppgi e-postadressen din for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 557 andre abonnenter

Du er offline. Koble til internett for å laste nytt innhold!

%d bloggere liker dette: