God jul fra Autismepodden!

Autismepodden ønsker alle lyttere og lesere en riktig god jul og når den tid kommer et godt nytt år!

Julenisse

Juletiden kan være svært krevende for de fleste. Årets julefeiring vil kunne bli ekstra krevende for autister og deres familier da det med tanke på korona-pandemien for mange vil bli brudd på årelange tradisjoner.

Endringer fra den normale julefeiringen på områder som hvor man skal være, hvem man skal være sammen med og hvilke aktiviteter man kan ha vil kunne ha store negative innvirkninger på autisters symptombyrde og dermed være en ekstra byrde i juletiden.

For andre vil dagens restriksjoner, spesielt med tanke på antallet mennesker som kan være sammen, være en positiv opplevelse. På samme måte som at flere autister jeg har snakket med opplevde årets 17. mai feiring som bedre og mindre krevende en ordinært kan også denne jula for noen bli langt roligere og mindre krevende.

Grunnen til at noen opplevde årets 17. mai feiring og vil oppleve årets julefeiring som mer positivt enn normalt kan delvis forsås av grafen under.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

Graf over sosiale forbindelser.

Av grafen over kan vi se antallet sosiale forbindelser øker drastisk des flere personer som deltar i en samtale. Om man er 5 personer i et selskap vil det være 10 sosiale forbindelser man må ha oversikt over og om man er 10 personer vil det være 45 forbindelser.

Vi vet at det for autister ofte er vanskelig å delta i ulike aktiviteter der det er flere personer til stede. Det er selvsagt flere grunner til dette, eksempelvis støy og uro, men også de sosiale forbindelsene. For om 5 personer har en samtale (noe som ikke er uvanlig i selskap) må man for å kunne delta holde oversikt over hva hvem sa når og hvem eller hva de responderte på. Videre må man bevist tenke på hva man selv skal si i samtalen og når man skal si det.

Det kan for autister en svært krevende oppgave å holde styr på de mange aspektene i en samtale, noe som vil kunne medføre at personen heller bare sitter stilltiende for seg selv.

Dessuten er det vanlig å ha problemer med å integrere ulike sanseinntrykk som lyd, syn, taktilt (klær o.l.), lukter osv. Altså å filtrere bort uviktig informasjon, noe som kan resultere i at autisten ikke klarer å høre hva som blir sagt. Dette kalles sensorisk integrasjon dysfunksjon (SID) og dere kan lese mer om dette her.

Om dere ønsker å lese mer om hvordan det oppleves å ikke kunne filtrere sanseinntrykk kan dere lese artikkelen: Når sansene går amok.

 

Det er selvsagt utallige andre grunner til at denne julefeiringen kan bli svært krevende for noen og mer positiv for andre, men jeg tror at jeg har gitt dere et godt innblikk i noen av årsakene.

Om dere har tips og råd dere ønsker å dele med andre håper jeg dere legger igjen en kommentar på denne siden 😊 Og igjen ønsker vi dere en riktig god jul og godt nytt år 🎄🎅🎆🎇


Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Om autismepodden

Autismepodden er Norges første podcast om autisme. Vårt mål er å formidle faglig korrekt informasjon uten å miste autistenes stemme – For hvem er vel egentlig de virkelige autismeekspertene?

Kategorier

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettstedet aksepterer du dette.  Les mer

Du er offline. Koble til internett for å laste nytt innhold!